Mirca

  • lokacija apartmana

Mirca je selo smješteno 3 km zapadno od Supetra, u smjeru Sutivana, na sjevernoj obali otoka Brača, osnovano 1579. godine. Župna crkva Gospe od Pohoda izgrađena je 1733. g. U unutrašnjosti crkve nalazi se ‘Pieta’, koju je 1783. godine naslikao supetarski slikar Felix Tironi. Mirca se odlikuju karakteristično rustikalnim ugođajem malog mediteranskog mjesta. Stanovništvo se tradicionalno bavi uzgojem voća i vinove loze. Prekrasne pješčane plaže s hladovinom borova nude istinski mediteranski ugođaj, daleko od buke i vreve modernog života.  Mir naselja i očuvana priroda, te blizina Supetra, glavne trajektne luke otoka Brača, čini Mirca zanimljivom destinacijom za obiteljski odmor te goste koji žele osjetiti autentičnu atmosferu otočkog života.

Kao što je već spomenuto, Mirca nude mir i tišinu ne samo zbog svoje pozicije i zbog malog broja ljudi koji tamo žive već zbog minimalne količine prometa, prisutnosti automobila i drugih motornih vozila. Međutim, iako je količina prometa smanjena, Mirca su izvrsno povezana prvenstveno sa Supetrom do kojeg  treba svega 10 minuta, ali i s drugim mjestima na Braču koja nude divne i rajske uvale. Tako primjerice ukoliko trebate na banku, u mjenjačnicu ili na poštu, za nekoliko minuta ste u Supetru, ukoliko želite posjetiti najpoznatiju turističku plažu Zlatni rat, ukoliko želite otkriti skrivene uvale Milne ili ukoliko se želite okupati na čarobnim šljunčanim plažama Murvice, glavnom cestom ste povezani do svega navedenog.

Nadalje, što se tiče objekata koje Mirca nude, u centru „našeg malog mista“ imamo konobu i trgovinu u kojoj možete naći sve što Vam je potrebno. Naravno, tu su i ribari kod kojih možete kupiti svježe ulovljenu ribu, školjke ili hobotnicu. Kada je riječ o zabavi i događanjima potrebno je spomenuti  sportsko natjecanje „Vanka regule“ koje se odvija u Sutivanu od 20.07-27.07, trodnevni festival Voi'sa (01.08-03.08) na kojem nastupaju poznati hrvatski DJ-evi i bendovi te tradicionalne ribarske večeri koje se održavaju kako u Mircima tako i po drugim bračkim mjestima.

Za kraj jedino što nam preostaje jest reći vam:“Dođite i uvjerite se da Raj na Zemlji zaista postoji.“